Botanical Name all vegetables
Ash Gourd (ऐश गॉर्ड), Winter Melon (विंटर मेलन) – पेठा [ Petha ]
Benincasa hispida
Amaranth (ऐमरंथ) – चौलाई की सब्जी [ Chaulaee Kee Sabjee ]
Amaranthus
Arrowroot (अरोरूट) – अरारोट, शिशुमूल [ Araarot, Shishumool ]
Maranta arundinacea
Artichoke (आर्टिचोक्स) – वज्रांगी, हाथी चक [ Vajraangee, Haathee Chak ]
Cynara scolymus
Beetroot (बीटरूट) – चकुंदर [ Chakundar ]
Beta vulgaris
Bitter Gourd (बिटर गॉर्ड), Charantis (चरंतिस), Bitter Melon (बिटर मेलोन) – करेला [ Karela ]
Momordica charantia
Black Pepper (ब्लैक पीपर) – काली मिर्च [ Kaalee Mirch ]
Piper nigrum
Bottle Gourd (बोटल गॉर्ड), Calabash (कैलाबश), Pumpkin (पम्पकिन), lettuce (लेटिष) – घिया, लौकी, कद्दू [Ghiya, Laukee, Kaddoo ]
Lagenaria siceraria
Cabbage (कैबेज) – पत्तागोभी [ Pattagobhi ]
Brassica oleracea var. capitata
Capsicum (कैप्सिकम), Bell Pepper (बेल पीपर) – शिमला मिर्च [ Shimala Mirch ]
Capsicum annuum
Carrot (कैरट) – गाजर [ Gajar ]
Daucus carota subsp. sativus
Cauliflower (कॉलीफ्लॉवर) – फूल गोभी [ Phool Gobhi ]
Brassica oleracea var. botrytis
Coriander Leaf (कोरिएंडर लीफ) – हरा धनिया [ Hara Dhaniya ]
Coriandrum sativum
Corn (कॉर्न ), Maize (मेज़) – मक्का [ Makka ]
Zea mays
Celery (सेलेरी) – आजमोदा [ Aamjamoda ]
Apium graveolens
Chilli (चिल्ली), Red Chilli (रैड चिल्ली) – मिर्च, लाल मिर्च [ Mirch , Laal Mirch ]
Capsicum frutescens –
Cluster Beans (क्लस्टर बीन्स), French Beans (फ्रेंच बीन्स) – गवार फली [ Gwaar Fali ]
Cucumber (कुकुम्बर) – खीरा [ Kheera ]
Cucumis sativus
Curry Leaf (करी लीफ) – कढ़ी पत्ता [ Kadhi Patta ]
Murraya koenigii
Eggplant (एग प्लांट), Aubergine (ऑबरजीन ), Brinjal (ब्रिंजल) – बैगन [ Baigan ]
Solanum melongena
Garbanzo Beans (गार्बेन्जो बीन्स), Chickpeas (चिकपीस), Bengal Gram (बेंगोल ग्राम) – चना [ Chanaa ]
Cicer arietinum
Fenugreek Leaf (फेनुग्रीक लीफ) – हरी मेथी [ Hari Methi ]
Trigonella foenum-graecum
Fava Beans (फावा बीन्स), Broad Beans (ब्रॉड बीन्स), Horse Beans (हॉर्स बीन्स) – बाकला , सेम फली [ Baakala , Sem Phalee ]
Vicia faba
Garlic (गार्लिक) – लहसुन [ Lahasun ]
Allium sativum
Ginger (जिंजर) – अदरक [ Adarak ]
Zingiber officinale
Green chilli (ग्रीन चिल्ली) – हरी मिर्च [ Haree Mirch ]
Capsicum annuum
Green Beans (ग्रीन बीन्स) – हरी सेम, सेम की फलियां [ Haree Sem, Sem Kee Phaliyaan ]
Phaseolus vulgaris
Jackfruit (जैकफ्रूट) – कटहल [ Katahal ]
Artocarpus heterophyllus
Lady Finger (लेडी फिंगर), Oakra (ओकरा) – भिन्डी [ Bhindee ]
Abelmoschus esculentus
Mushroom (मशरुम) – कुम्भी, कुकुरमुत्ता [ Kumbhee, Kukuramutta ]
Agaricus Bisporus
Mustard Greens (मस्टर्ड ग्रीन्स), Greens (ग्रीन्स) – सरसों पत्ता [ Sarson Patta ]
Brassica juncea
Natal Plum (नेटल पल्म) – करोंदा [ Karonda ]
Carissa macrocarpa
Onion (अनियन) – प्याज [ Pyaz ]
Allium cepa
Peas (पीज) – मटर [ Matar ]
Pisum sativum
Peppermint (पेपरमिंट), Mint (मिंट) – पुदीना [ Pudeena ]
Mentha × piperita –
Pointed Gourd (पॉइंटेड गॉर्ड) – परवल [ Paraval ]
Trichosanthes dioica –
Comments
Post a Comment